CAI-PAN japansk pepparmyntolja

Pepparmynta har varit känt för sina medicinska egenskaper i tusentals år. Många gamla kulturer över hela världen har använt    pepparmynta för dess helande egenskaper.

I Japan har den odlats i över 2000 år för att extrahera oljor som innehåller mentol. Växten har också påträffats i 3000 år gamla egyptiska gravar. Kineserna har alltid lovordat dess avslappnande och kramplösande egenskaper.

Hippokrates (grekisk läkare, ca. 460-370 f.Kr.) trodde att det var ett afrodisiakum. Plinius (grekisk författare 23-79 e.Kr.) lovordade dess smärtstillande effekter. Karl den store (frankisk kung och romersk kejsare, 742-814 e.Kr.), beordrade år 795 odling av pepparmynta som en terapeutiskt växt inom frankernas rike. Culpeper (engelsk läkare, botaniker och astrolog, 1616-1654) beskrev pepparmynta som effektiv vid behandling av mag- och tarmproblem.

CAI-PAN är den äkta japanska pepparmyntoljan, som utvinns ur växten "Mentha arvensis L. var. Piperascens Holmes ex Christy" - inte att förväxla med den allmänt förekommande europeiska pepparmyntan Mentha piperita L., som är en hybrid av Mentha Aquatica L. och Mentha spicata L.

Mentha arvensis ger olja som kan innehålla upp till 90% mentol, medan olja från Mentha piperita endast innehåller upp till 50%. En stor andel av mentol är vad som får pepparmyntolja att vara en effektiv behandling. I motsats till Mentha piperita, har Mentha arvensis visat sig ha antiseptiska egenskaper.

Egenskaper och användning

De helande egenskaperna hos pepparmyntan kan hänföras till dess beståndsdelar: de eteriska oljorna och i synnerhet dess innehåll av mentol. Pepparmyntoljan har många goda egenskaper: desinficerande, cirkulerande, kramplösande och inflam-mationshämmande.

Pepparmyntoljan påverkar nervändarna och blodgenomströmningen i muskler och vävnader och ger en snabb avspänning och förnyad friskhet. Inandning av pepparmyntolja lindrar förkylningssymptom.

Pepparmynta är en flyktig olja, som lugnar och kyler omedelbart när den appliceras på huden, följt av en värmande känsla. Detta beror på att nervändarna stimuleras och blodcirkulationen ökar i hudvävnad och muskler.